Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Jest obchodzony na całym świecie 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
Banki Żywności co roku świętują ten dzień – w całej Polsce odbywają się wydarzenia edukacyjne, które mają na celu zwiększenie świadomości nt. zjawiska marnowania żywności i promowanie sposobów rozwiązywania tego problemu.
Organizujemy konferencje, spotkania, happeningi, warsztaty i pokazy kulinarne, kierowane zarówno do dorosłych, jak i dzieci. Rozmawiamy o skutkach marnowania: ekonomicznych, ekologicznych i etycznych oraz uczymy jak w życiu codziennym nie marnować jedzenia, wody, energii, czyli po prostu nie marnować naszej planety.
Podczas ogólnopolskiej konferencji Federacji Polskich Banków Żywności prezentujemy raport „Nie marnuj jedzenia”, w którym publikujemy coroczne wyniki badań nt. skali problemu w naszym kraju, jakie produkty najczęściej Polacy wyrzucają i dlaczego, jakie zachowania konsumenckie sprzyjają niemarnowaniu itp. Światowy Dzień Żywności to świetny moment, żeby zgromadzić wokół siebie ludzi, którym bliska jest idea niemarnowania i dotrzeć z nią do osób zupełnie nieświadomych problemu. Razem możemy zadbać o środowisko i wspólne dobro.
Pobierz raporty:
Raport „Nie Marnuj Jedzenia 2023”
Światowy Dzień Żywności 2022 – Raport Federacji Polskich Banków Żywności
Raport „Czy jesteśmy gotowi na uratowanie Ziemi?”
Raport „Nie marnuj jedzenia 2020”
Badania „Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii” 2020
Raport „Nie marnuj jedzenia 2019”
Raport „Nie marnuj jedzenia 2018”
Raport „Nie marnuj jedzenia 2017”
Raport „Nie marnuj jedzenia 2016”
Aktualności:
Kryzys faktycznie równa się oszczędność? Analiza raportu żywnościowego za 2021 rok
Zero Waste kluczem do oszczędzania?
Światowy Dzień Żywności 2022 – podsumowanie konferencji
Kiś, nie marnuj! Warsztaty z robienia kiszonek 2020
Czy pandemia nauczyła na szanować jedzenie? – zapowiedź Światowego Dnia Żywności 2020
Czy Polacy potrafią kupować jedzenie? – zapowiedź Światowego Dnia Żywności 2019